Nou documental ‘La ruta del tomàquet’

Inici: 29/06/2015 19:30

Lloc: CCCB (Barcelona)

Error: please reset date

Arriba a les pantalles del CCCB el documental La Ruta del Tomàquet que analitza la sobirania alimentària a Catalunya a través del cas del tomàquet.

Dirigit l’Anna Soldevila i per Jordi Oriola, i fet amb l’Observatori del Deute en la Globalització, la Revista Soberania Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, i amb la col·laboració de Grain.

Sinopsis:

El tomàquet és una de les hortalisses més importants de l’alimentació catalana. Per exemple, el pa amb tomàquet és un dels plats més populars de la nostra gastronomia. El seu cultiu, per tant, es remunta en els temps i sempre ha estat un protagonista de pes dins de la pagesia catalana. Actualment, la societat catalana segueix consumint grans quantitats de tomàquet i així ho registren les estadístiques de venta de Mercabarna, el successor del Mercat del Born.

La paradoxa és que només el 14% de les hortalisses ls aliments que es venen a Mercabarna provenen dels pagesos de la Provincia de Barcelonacatalans, i sorprenentment aquests cada vegada cultiven menys tomàquet perquè a l’estiu, quan la producció de tomàquet està al seu zènit, arriben quantitats ingents de tomàquet de fora per sota el preu del cost del tomàquet català. En concret, en els darrers set anys s’ha perdut el 40% de la producció catalana de tomàquet.

En el documental La Ruta del Tomàquet ens sorprendre’m al conèixer la procedència dels tomàquets que enfonsen la producció catalana. Viatjarem a aquests països i intentarem entendre com s’ho fan per produir tant barat i quins problemes comporta també això en les seves societats.

També mirarem de comprendre quin és el paper de l’empresa pública Mercabarna en l’actual situació. I explorarem quins possibles escenaris tenim.

¿Es complirà el pronòstic expressat, a La Vanguardia, per un dirigent de Mercabarna en el sentit que en els propers anys el 2050 ja no es produirà cap tomàquet a Catalunya? Ens convé això? Què i com volem menjar? Quin tipus d’agricultura necessitem? Quin tipus de comercialització seria més favorable per a un escenari de sobirania alimentària? En definitiva, quin tipus de societat volem?

Calceu-vos les sabates que comença La Ruta del Tomàquet…

cartel_ruta_tomaquetweb1_0

Propers esdeveniments

Veure històric