Actes i events

Presentació del projecte de CCCC al Paranimf de la Facultat de Medecina:

La plataforma Reinicia Catalunya va presentar el dissabte al Paranimf de la Facultat de Medicina, al recinte de l’Hospital Clínic de Barcelona, la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya, un marc de deliberació que vol ser la primera fase de l’anomenat “procés constituent”. Un procés on, segons els seus impulsors, tenen cabuda els ciutadans i les entitats que volen el “dret a decidir”, per tant, és una iniciativa que queda deslligada de la independència.

Segons Jaume López, portaveu de Reinicia, “la nostra voluntat no és resoldre el debat sobre la independència sinó crear espais comuns per pensar la Catalunya del futur i desvincular així el procés constituent estríctament de la independència per aconseguir la participació del màxim de persones possible”. Segons l’organització, “volem eixamplar la base dels que s’imaginen un nou país, que a més de nou ha de ser millor. Volem aplegar a tothom que comparteixi aquest anhel. Independentment de quin és l’encaix final que proposi en l’escenari internacional, o en el marc espanyol.”

“Avui comença tot”, ha assegurat Isabel-Helena Martí, de Reinicia. Hi ha una voluntat de “no prefigurar cap debat ni cap resultat.”

El projecte arrenca amb catorze àmbits temàtics: ‘Drets i deures’; ‘Benestar’; ‘Salut’; ‘Educació’; ‘Ciutadania’; ‘Cultura’; ‘Comunicació’; ‘Coneixement’; ‘Medi ambient’; ‘Política’; ‘Justícia’; ‘Seguretat’; ‘Economia’ i ‘Internacional’. Després de la presentació s’han constituït els grups de treball per a fixar els punts essencials a debatre. El següent pas serà estendre el debat arreu del territori.

El projecte durarà entre un any i 18 mesos i acabarà amb l’elaboració de dos documents que seran lliurats al Parlament. D’una banda, un “llibre verd” amb “propostes de país” que “desborden l’estricte marc constitucional”, però que poden servir de guia per a futures lleis. De l’altra, un “informe constitucional” que seria la base d’una futura Carta Magna catalana.

Reinicia actualment té el suport de 14 entitats, entre les quals Procés Constituent, Òmnium Cultural, Sobirania i Justícia, Convenció Constitucional, ANC, Súmate, unanovaconstitucio.cat, El País que Volem, Parlament Ciutadà i La Marxa Som. Entre altres, varen participar en la sessió de presentació polítics com ara Reyes, Rigol, Cuixart, Rabell, Forcades, Nuet, Companyon, Sànchez, Baños, Requejo, Huguet, Jou o Colominas.