La societat catalana comparteix molt àmpliament un anhel democràtic que s’expressa en l’amplíssim suport al dret a decidir i la voluntat de votar sobre el nostre futur polític. Aquesta voluntat, que es pot plasmar de maneres diferents, coincideix a situar la ciutadania com a veritable protagonista de la democràcia. L’obertura d’un procés constituent és un element clau per aconseguir-ho, donant l’oportunitat a que tothom s’impliqui en el disseny d’un país millor.
Un procés obert, transparent, participatiu i inclusiu per definir les bases constituents d’un nou país és la millor manera de projectar-nos cap al futur com a poble, amb una veu i voluntats pròpies. Gran part de la societat catalana té l’anhel de deixar enrere l’etapa estatutària actual i repensar-se profundament. Per a alguns la independència és la millor eina per fer-ho, per a d’altres no, però existeix una àmplia coincidència en la voluntat de decidir-ho tot, de projectar la Catalunya que volem.
Això és un procés constituent, en què la ciutadania i els seus representants deliberen conjuntament seguint una metodologia democràtica pròpia del segle XXI.
Les 4 fases del procés constituent:
- Democràcia participativa d’iniciativa ciutadana. És la fase de la Convenció Constituent Ciutadana que impulsa Reinicia, en què la ciutadania activa s’autoorganitza en debats temàtics i territorials per elaborar un llibre verd i un informe constitucional que contribueixin significativament a les fases posteriors.
- Democràcia participativa d’iniciativa institucional. Les institucions també poden impulsar debats de vocació massiva, oberts al conjunt de la ciutadania i representatius de la diversitat, que acabin de perfilar els anhels de la ciutadania sobre la futura república. La necessitat d’aquesta fase dependrà dels resultats de l’anterior.
- Democràcia representativa amb coprotagonisme ciutadà. Parteix de les aportacions de les fases anteriors per plasmar-les, d’entrada, en un text constitucional. La implicació ciutadana ha de continuar un cop el debat se situï en el Parlament de Catalunya, gràcies a la deliberació conjunta entre representants electes i ciutadans escollits per sorteig reunits en una comissió mixta. Aquests treballs, que també han de comptar amb l’assessorament d’experts per aconseguir textos d’alta qualitat tècnica, han d’estar subjectes a un estricte procediment de transparència i retiment de comptes.
- Democràcia directa. El text constitucional s’ha d’aprovar en referèndum com a garantia que la sobirania resta en mans de la ciutadania, amb la seva possibilitat final d’exercir l’opció de veto si no li convenç el resultat del procés.
Si vols saber-ne més:
- “La Convenció Constitucional. Una proposta per elaborar la constitució des de la radicalitat democràtica”. Grup Promotor de la Convenció Constitucional.
- “Una Constitució del segle XXI per a Catalunya”. Jaume López. Ara (30/12/14)
- “La Constitució d’un sol poble”. Jaume López. El Punt-Avui (14/02/15)
- Monogràfic: L’elaboració democràtica de la Constitució. Jordi Pacheco i Jaume López, Blog del COLPIS (16/04/2015).