Què és un procés constituent?

La societat catalana comparteix molt àmpliament un anhel democràtic que s’expressa en l’amplíssim suport al dret a decidir i la voluntat de votar sobre el nostre futur polític. Aquesta voluntat, que es pot plasmar de maneres diferents, coincideix a situar la ciutadania com a veritable protagonista de la democràcia. L’obertura d’un procés constituent és un element clau per aconseguir-ho, donant l’oportunitat a que tothom s’impliqui en el disseny d’un país millor.

 

Un procés obert, transparent, participatiu i inclusiu per definir les bases constituents d’un nou país és la millor manera de projectar-nos cap al futur com a poble, amb una veu i voluntats pròpies. Gran part de la societat catalana té l’anhel de deixar enrere l’etapa estatutària actual i repensar-se profundament.  Per a alguns la independència és la millor eina per fer-ho, per a d’altres no, però existeix una àmplia coincidència en la voluntat de decidir-ho tot, de projectar la Catalunya que volem.

 

Això és un procés constituent, en què la ciutadania i els seus representants deliberen conjuntament seguint una metodologia democràtica pròpia del segle XXI.

 

Les 4 fases del procés constituent:
  1. Democràcia participativa d’iniciativa ciutadana. És la fase de la Convenció Constituent Ciutadana que impulsa Reinicia, en què la ciutadania activa s’autoorganitza en debats temàtics  i territorials per elaborar un llibre verd i un informe constitucional que contribueixin significativament a les fases posteriors.
  2. Democràcia participativa d’iniciativa institucional. Les institucions també poden impulsar debats de vocació massiva, oberts al conjunt de la ciutadania i representatius de la diversitat, que acabin de perfilar els anhels de la ciutadania sobre la futura república. La necessitat d’aquesta fase dependrà dels resultats de l’anterior.
  3. Democràcia representativa amb coprotagonisme ciutadà. Parteix de les aportacions de les fases anteriors per plasmar-les, d’entrada, en un text constitucional. La implicació ciutadana ha de continuar un cop el debat se situï en el Parlament de Catalunya, gràcies a la deliberació conjunta entre representants electes i ciutadans escollits per sorteig reunits en una comissió mixta. Aquests treballs, que també han de comptar amb l’assessorament d’experts per aconseguir textos d’alta qualitat tècnica, han d’estar subjectes a un estricte procediment de transparència i retiment de comptes.
  4. Democràcia directa. El text constitucional s’ha d’aprovar en referèndum com a garantia que la sobirania resta en mans de la ciutadania, amb la seva possibilitat final d’exercir l’opció de veto si no li convenç el resultat del procés.

Si vols saber-ne més: