Reinicia en 12 preguntes

REINICIA I LA CONVENCIÓ EN 12 PREGUNTES

QUÈ ÉS REINICIA CATALUNYA?

1. Què és Reinicia Catalunya?
Una plataforma d’entitats que es va presentar públicament el 29 de maig del 2015 i que porta més d’un any i mig treballant per dissenyar i promoure un procés constituent participatiu. Pensem que la ciutadania ha de ser co-protagonista, juntament amb les institucions i partits, del procés constituent.

2. Qui forma Reinicia?
Tretze entitats molt variades. Per ordre alfabètic: Assemblea Nacional Catalana, Drassanes per la República Catalana, El País que Volem, Fundació Llibreria Les Voltes, Grup Promotor de la Convenció Constitucional, Juristes per la Independència, La Consti, La Marxa Som, Òmnium Cultural, Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Súmate, Sobirania i Justícia.

3. Què tenen en comú?
Reinicia va néixer amb la voluntat de coordinar totes les entitats que, abans del 2015, havien desenvolupat reflexions o activitats que prefiguraven un procés constituent participatiu, amb metodologies i formats molt diversos (des de l’elaboració d’un esborrany constitucional a debats temàtics recollits en un format wiki).

4. Totes són independentistes?
No. Tot i que la majoria sí ho són (el que explica les seves inquietuds per un procés constituent), la seva voluntat no és fomentar un debat exclusivament entre independentistes, sinó comú a tots els que consideren que el poble de Catalunya té el dret a decidir.

5. Què defensa Reinicia?
Que un procés constituent del segle XXI ha de bastir-se alhora sobre les tres dimensions d’una democràcia equilibrada que permeti una deliberació de qualitat en totes elles. Per això proposa que el procés constituent tingui 4 fases.

6. Quines són les 4 fases del procés constituent, segons Reinicia?
1) Democràcia participativa d’iniciativa ciutadana que dóna pas a:
2) Democràcia participativa d’iniciativa institucional. Ambdues precedeixen la fase de:
3) Democràcia representativa amb co-protagonisme ciutadà (comissió mixta formada per polítics i
ciutadans) que acaba amb:
4) Democràcia directa (referèndum). Totes aquestes etapes haurien de vincular-se, des del principi, per produir el millor i més democràtic procés constituent possible.
(Per més detalls, vegis tríptic informatiu).

7. Què impulsa Reinicia?
A més de proposar aquest “mapa del procés constituent”, Reinicia vol impulsar la primera fase de democràcia participativa d’iniciativa ciutadana. Per això ha elaborat i proposa el projecte de Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC) que té com a referent fonamental el Congrés de Cultura Catalana (CCC) que es va celebrar ara fa 40 anys.

QUÈ ÉS LA CONVENCIÓ CONSTITUENT CIUTADANA DE CATALUNYA?

8. Què és la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC)?
Un projecte obert, no acabat, que es va fer públic el passat 5 de març, per ser compartit i validat per un nombre importants d’organitzacions i entitats que vulguin contribuir al seu disseny i sumar-s’hi activament al debat sobre el futur immediat del país.

9. Què es pretén amb la CCCC?
Donar la veu a la ciutadania perquè contribueixi a elaborar un Llibre verd de propostes per un país millor i un Informe Constitucional (amb aquelles que podrien formar part d’una Constitució) que reflecteixin, fruit de la deliberació ciutadana, els grans consensos socials i recollint també els dissensos. Ambdós seran lliurats al Parlament per contribuir a les següents fases del procés constituent.

10. Com s’organitza la Convenció?
Per aconseguir aquests resultats caldrà una deliberació ciutadana en tot el territori del país (convencions territorials). Aquesta es produirà sobre 14 textos temàtics que seran el fruit de la deliberació prèvia de les organitzacions socials vinculades amb aquests 14 àmbits temàtics (convencions temàtiques).

11. Quin és el seu calendari?
Encara és un projecte i ho serà fins que no sigui validat per un nombre important d’organitzacions que garanteixin la transversalitat i pluralitat de la Convenció, tant en termes ideològics, com de posicionament en el debat sobre la independència. La seva fase d’execució completa podria tenir una forquilla d’entre 6 i 12 mesos.

12. Un cop comenci la Convenció què farà Reinicia?
Reinicia ha estat l’origen d’una proposta metodològica que ja hauran fet seva i transformada les organitzacions que conformin la Convenció. Reinicia seguirà, aleshores, com un actor més, un lobby per a la defensa d’un procés constituent coherent amb la visió presentada (Reinicia està degudament registrada, amb el número 2, en la llista pública de lobbies de la Generalitat).


Una mica d’història…

♥Quin és l’origen de Reinicia? La trobada d’unes persones (desembre de 2014) que, a títol personal, tenien la voluntat de posar en comú totes les iniciatives ciutadanes vinculades amb un procés constituent a Catalunya, per reflexionar conjuntament. Fruit d’aquesta reflexió va sorgir un document que va ser lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert (gener 2015), perquè fos transmès a la Comissió d’afers institucionals del Parlament, on es presentaven les 4 fases del procés constituent.

♥Què va passar després? Es va convidar a les entitats de procedència d’aquestes persones a que debatessin sobre aquest document i, en cas d’acord, passessin a configurar una plataforma. Naixia Reinicia, que es va presentar a Cotxeres de Sants amb la presència d’una multitud d’organitzacions i partits polítics (maig 2015). Des d’aleshores s’han fet desenes de presentacions i s’ha participat en quatre processos que poden ser un prototip de les convencions territorials (Arenys de Mar, Escola Industrial de Barcelona, Santa Coloma de Farners i Vic).

♥En què ha treballat des d’aleshores aquesta plataforma? A dissenyar una metodologia per la fase participativa d’iniciativa ciutadana que hem anomenat provisionalment la Convenció. El document fundacional, signat per les 13 entitats que la conformen, i aquesta metodologia, fou presentat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell (gener 2016), i al públic en general (març 2016). És prevista la compareixença en la Comissió d’estudi del procés constituent.